praktijk  |  afspraak maken  |  profesionele massage  |  massagepreventie  |  contact  |  kadobon  |  
Ontspanningsmassages
Oosterse massage
zwangerschapsmassage
rug/nek en sport
Voetmassage
Duo massage
Combi massages
Prijslijst
links
massage als preventie

Wist u dat je ziekte/blessures kan voorkomen door massage?

Veel mensen houden er wel van, een lekkere massage na het sporten of als ontspanning. Een team Canadese wete​nschappers heeft voor het eerst de biologische effecten van een massage op onze spiercellen onderzocht. Ook de studies van de laatste Nobelprijswinnaars hebben aangetoond dat massage ziektes kan voorkomen en helpt om sneller te herstellen van blessures.

​Volgens de studie wordt ziekte/ blessures veroorzaakt als een cel informatie aan een andere cel in ons lichaam niet op het juiste moment en op de juiste plaats kan doorgeven. Dit is duidelijk zichtbaar bij Alzheimer, diabete, Parkinson en immuunziektes. Als je de bloedcirculatie verbetert door het krijgen van regelmatige massage kan je deze ziektes voorkomen. Een goede bloedcirculatie is het geheim van een goede gezondheid.

Maar wat maakt een goede​ massage nu eigenlijk heilzaam? ​Een massage activeert verschillende signaalroutes die het herstel van bechadigde spiercellen versnellen. Dat schrijven de Canadese wetenschappers onder leiding van Mark Tarnopolsky.

Tarnopolsky heeft de bi​ologische effecten van een massage onderzocht bij elf gezond sportieve mannen. Iedere deelnemer moest bij aankomst in het onderzoekscentrum eerst een klein stukje weefsel afstaan uit beide beenspieren. Vervolgens mocht hij zich op een sportfiets met variable weerstand net zolang uitleven totdat hij de minimaal vereiste snelhied van 70 omwentelingen/ minuut niet meer haalde. Direct na het sporten werd er opnieuw een spierstaal afgenomen. in het labo vergeleek hij het spierweefsel in rust en na deze inspanning en ontdekte dat er na het sporten meer onderbroken spiervezels in het weefsel aanwezig waren. Zulke beschadige spiervezels trekken actieve afweercellen aan die zorgen op hun beurt voor de produktie van ontstekking stimulerende signalenstoofen die kan leiden tot spierpijn.

Om te kijken wat een ma​ssage door voor de beschadigde vezels liet hij van iedere deelnemer een been behandelen door een gediplomeerde masseur.  Na de behandeling nam hij opnieuw stalen op verschillende tijdstippen van het spierweefsel. In het labo zag men dat de spiervezels van het gemasseerde  been veel sneller herstelde dan deze van het andere been. Door de licht druk van de massage is het voldoende om sensoren te prikkelen die vervolgens ontstekkingremmende signalen sturen naar de spiercellen. Bovendien zorgen zij voor een snellere aanmaak van mithchondrien, welke de energiefabriekjes zijn van de spieren die zich hierdoor sneller kunnen opladen met energie. Dit experiment bevestigt wetenschappelijk we eigenlijk al wisten. Dat de beschadigde spiercellen sneller herstellen end at massage niet de hoeveelhied melkzuur uit de spieren verwijderd. Voor beide benen was de hoeveelheid melkzuur gelijk.

Bron: Sience Translati​onal Medicine 4: 119 1/2/2012